Incendiul masiv din cartierul Mimiu izbucnit duminică după-amiază şi încă nelichidat complet a creat o alertă generală în Ploieşti: au ars, potrivit estimărilor pompierilor, 5.000 de tone de deşeuri, pe circa 8.000 de metri pătraţi, cerul oraşului a fost dominat ore întregi de un nor negru şi gros, instituţiile de mediu au efectuat măsurători constante, pompierii s-au luptat două zile cu flăcările violente, poliţiştii au început verificările, cu propunerea unui dosar penal, iar autorităţile judeţene au discutat la un moment dat un plan de evacuare a populaţiei din zonă. Chiar şi acum, la trei zile distanţă, încă nu e foarte clar ce s-a aflat în respectivul depozit de deşeuri şi rămân temeri că acolo ar fi putut exista o adevărată bombă ecologică.
Incendiul a izbucnit duminică, în curtea Urban ICIM, fiind raportat în jurul orei 16.00. Primii pompieri ajunşi la faţa locului au ajuns la concluzia că, foarte probabil, deşeurile de acolo ardeau de circa o oră, bănuială bazată pe faptul că, la sosirea primelor echipaje, deja focul se manifesta generalizat, pe circa 8.000 de metri pătraţi. Flăcările s-au manifestat violent, alimentate de prezenţa în zonă a unor cantităţi uriaşe de produse uşor inflamabile.
CE DRACU A ARS ACOLO?
După estimările pompierilor, ştim care e cantitatea de deşeuri arse, undeva la 5.000 de tone. Aşadar, ştim CÂT, dar problema este că, nici până la acest moment, nu se ştie cu siguranţă CE a ars acolo! Sau cel puţin nu în totalitate. În apelul iniţial, cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au fost informaţi că arde un depozit de mase plastice. E drept, mase plastice se găseau din belşug, dar reprezentau numai o parte din seria de munţi de gunoaie mai mult sau mai puţin toxice aflate la momentul respectiv în acea curte. În haosul creat în primele ore, paznicii au lăsat pe toată lumea să intre în curte. Abia marţi, patronatul a luat măsuri, iar oamenii pe care i-am găsit la poartă, purtând veste reflectorizante sau geci cu însemnele "Urban ICIM", păzind intrarea într-o curte marcată de un banner uriaş cu aceleaşi însemne, ne-au informat că "şeful nu mai dă voie să intre decât maşinile de Poliţie şi Pompieri". Am intrebat "care şef?" şi ni s-a răspuns "domnul Ştefănescu". Discutăm despre domnul mai târziu. Până atunci, merită menţionat că, în acele prime ore de haos, cât n-a stat nimeni să verifice cine intră în curte, jurnaliştii au apucat să realizeze câteva fotografii cu deşeurile existente în acel permiteru, surprinzând o serie de reziduuri toxice, inclusiv "cuburi" întregi de filtre de ulei sau materiale textile ce păreau îmbibate în substanţe petroliere. Din acest punct de vedere, o galerie foto publicată de Observatorul pe 12 noiembrie este extrem de relevantă.
Temerile au fost alimentate şi mai mult de discuţiile de luni dimineaţă, din Comandamentul Local pentru Situaţii de Urgenţă convocat de primarul Ploieştiului, când reprezentanţii instituţiilor de Mediu au afirmat că, acum vreo zece ani, pe o parte din amplasamentul respectiv fusese emisă o autorizaţie pentru lucrul cu produse periculoase. Primarul Dobre a solicitat lămuriri suplimentare, pe care nu le-a primit în termenul impus. Marţi, acestea revenea cu o completare la declaraţie, spunând că încă nu îi era clar cine deţinea depozitul de gunoaie, ce deşeuri erau acolo şi nici dacă autorizaţia de mediu la care se făcuse referire cu o zi înainte viza chiar acel teren sau unul învecinat. Edilul a spus, totuşi, că impozitele sunt plătite de ICIM-ul lui Mihai Ştefănescu şi că pe terenul cu hala industrială care a ars erau autorizate activităţi de construcţii. Practic, aceasta era curtea - mare şi izolată, dacă e să conteze la ceva - a unui consorţiu de firme specializate în construcţii civile şi industriale. Acelaşi lucru a fost declarat, între timp, şi de reprezentanţii instituţiilor de Mediu, care au spus, implicit, că acolo nu aveau de ce să existe deşeuri. Putem ajunge să vorbim, implicit, despre un depozit ilegal de deşeuri. Rămâne, în continuare, întrebarea dacă mai erau şi deşeuri toxice, iar primele indicii ne conduc spre un răspuns sumbru.
MAI CITIŢI ŞI:
Primarul Ploieştiului a găsit firma care administrează spaţiul unde s-a petrecut incendiul de duminică
BOMBĂ ECOLOGICĂ! Există temeri că în depozitul din Ploieşti cuprins de flăcări se află şi substanţe toxice extrem de periculoase | VIDEO
11 autospeciale ale ISU Prahova, mobilizate din nou la locul incendiului din Mimiu. Pompierii trec la INUNDAREA halei care a luat foc duminică
Primele temeri despre toxicitatea fumului au degajat din acest incendiu au apărut încă de duminică, în momentul în care pompierii, în premieră pentru ultimii ani, au emis avertizări oficiale pentru populaţia din împrejurimi. Mai mult, prefectul judeţului a declarat public că autorităţile au fost pregătite inclusiv pentru evacuarea oamenilor din cartierul Mimiu, dacă ar fi impus-o condiţiile. Au mai fost incendii la depozite de deşeuri sau de mase plastice, însă nici nu au durat atât de mult, nici nu au necesitat avertizarea populaţiei, asta reprezentând, dacă vreţi, un nou semn că e posibil ca aici să se fi petrecut ceva foarte grav.
PE ACEEAŞI TEMĂ:
VIDEO - ATENȚIE, incendiul din Mimiu emană FUM TOXIC! Recomandările pompierilor pentru populația din zonă UPDATE
Poliţia şi Garda de Mediu fac verificări la incendiul din sudul Ploieştiului. Vor să afle cauza şi dacă s-a respectat regimul deşeurilor periculoase
AER OTRĂVIT în Ploieşti. Valori foarte mari, în ultimele zile, la pulberile în suspensie toxice!
Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova a efctuat constant măsurători ale calităţii aerului, analizele arătând că au fost valori crescute la mai mulţi indicatori, însă fără să fi existat depăşiri ale valorilor medii impuse de lege. Şeful instituţiei, Florin Diaconu, motiva încă de luni dimineaţă că am avut cu toţii norocul unui cer senin, care a permis dispersia rapidă a substanţelor din norul negru. La rândul lor, pompierii au făcut măsurători, cu ajutorul unui laborator mobil venit de la unitatea specială din Ciolpani, care, la fel, n-a scos la iveală depăşiri. Jurnaliştii de la VPTV au mers şi ei pe firul evenimentelor şi autorizaţiilor şi au publicat în ultimele zile o serie de informaţii extrem de interesante despre acest subiect, legături AICI sau AICI sauAICI.
GARDA CONFIRMĂ: DEŞEURI PERICULOASE
Garda de Mediu a anunţat, marţi, că va aplica o amendă conducerii firmei respective, pentru desfăşurarea de activităţi fără autorizaţie de mediu. Într-o declaraţie pentru Telegrama, şeful Comisariatului Judeţean a confirmat că în curtea respectivă au existat deşeuri periculoase, "de la uleiuri uzate la deşeuri medicale". Reţineţi partea cu deşeurile medicale, s-ar putea să fie interesantă! La rândul lor, reprezentanţii Poliţiei Prahova au confirmat deschiderea unui dosar penal.
MAI MULTE DETALII AICI:
Dosar penal în urma incendiului de la depozitul din Mimiu
Garda de Mediu va amenda conducerea depozitului de gunoaie cuprins de flăcări în Mimiu
BURN... ECO BURN
A venit momentul să discutăm şi despre domnul Ştefănescu, constructor, ecologizator, patron de hotel, filantrop şi cumătru, printre multele sale alte calităţi. Despre el şi ICIM SA şi Urban Electric, Telegrama a mai scris în trecut, când am discutat despre o serie de afaceri derulate, inclusiv din bani publici, despre eşecul unui proiect european şi despre relaţiile acestuia cu oameni extrem de influenţi din Partidul Social Democrat. Vă recomandăm următoarele două articole:
O firmă apropiată liderilor PSD Prahova a dat o GAURĂ la bugetul Ploieştiului
Cum a devenit fugarul Sebastian Ghiţă cetăţean de onoare al Ploieştiului, prin vot secret
Acum discutăm despre afacerile domnului Ştefănescu în domeniul deşeurilor periculoase, prin societatea Eco Burn. La fel ca multe dintre firmele din grup, aceasta a fost deţinută de Radu Oprea şi Mihail Ştefănescu, însă, între timp, primul a renunţat la părţile sociale în favoarea partenerului său tradiţional, după ce Radu Oprea a început să se concentreze pe cariera politică, devenind prefect, senator şi, mai nou, ministru pentru Mediul de Afaceri. Numele celor doi, alături de două dintre firmele grupului Urban, a apărut şi într-un dosar penal, trimis în judecată şi retrimis de magistraţi spre refundamentare. Ele au mai apărut şi în încrengăturile privind deşeurile toxice de pe nava Flaminia, acum vreo patru-cinci ani, când s-a zvonit că reziduurile extrem de periculoase de acolo ar fi urmat să ajungă la o firmă din Prahova şi, foarte probabil, să treacă prin staţia de epurare a fostei rafinării Astra. Acum, pentru cine nu cunoaşte Ploieştiul, se întâmplă ca lângă rafinăria Astra, care ocupă un spaţiu însemnat în sudul municipiului, să funcţioneze nişte firme controlate în trecut de fostul deputat Sebastian Ghiţă, dar, coincidenţă maximă, şi acest depozit Urban ICIM cuprins de flăcări. În 2014, jurnaliştii de la RISE Project au publicat o anchetă amănunţită despre Flaminia şi firmele care se presupune c-ar fi jucat un rol în intenţia de aducere a acelor deşeuri la Ploieşti, la momentul respectiv fiind prezentat şi un punct de vedere al parlamentarului social democrat Radu Oprea, care explica faptul că a ieşit din Eco Burn, dar, cunoscându-i pe cei rămaşi în domeniu, garanta că societatea nu a avut nicio implicare în scandalul Flaminia. "Este exclus ca la noi să fi ajuns vreun șlam de pe Flaminia pentru că operăm, în special, deșeuri medicale. Uneori, și reziduuri industriale, dar mai puțin", afirma senatorul. Deşeuri medicale aţi spus?
La o căutare rapidă pe Google, despre Eco Burn aflăm că are contracte cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi Spitalul Câmpina, pentru neutralizarea deşeurilor medicale, societatea ocupându-se şi de colectarea de uleiuri uzate. Aflăm, de asemenea, că Eco Burn deţine un incinerator de deşeuri care se presupune că e ultra modern, în comuna Brazi. Detalii găsiţi pe site-ul firmei, AICI, şi într-o ştire publicitară mai veche, AICI, dar noi vă recomandăm să nu treceţi cu vederea nici investigaţia RISE Project despre care vă vorbeam mai devreme. Detalii AICI.
S-AR PUTEA SĂ VĂ INTERESEZE ŞI:
„Dosarul Alexe-Păvăleanu” - acuzaţiile formulate de procurori. Circuitul în natură al banilor mânjiţi
Bomba toxică, dolarii şi interlopii
Secretele aducerii bombei toxice la Ploieşti
Mircea Cosma, atitudine favorabilă faţă de scandalul „Flaminia”
Acum, în loc de concluzii, vă lăsăm cu nişte întrebări. Nu vi se pare o coincidenţă uriaşă că patronul firmelor din grupul Urban ICIM se ocupă cu incinerarea de deşeuri periculoase şi fix în curtea lui se găsesc munţi de deşeuri periculoase? Să presupunem de aici, mai departe, că respectiva curte din Mimiu fusese transformată în rampă de transfer al deşeurilor pentru Eco Burn? Sau poate chiar într-un depozit în toată regula? Nu de alta, dar 5.000 de tone pe 8.000 de metri pătraţi nu apar peste noapte! Nu e cam mare coincidenţa să găsim aici tocmai deşeuri medicale şi uleiuri uzate, fix pe domeniul de activitate al Eco Burn? Sau să mergem mai departe cu întrebările? Nu e o coincidenţă şi mai mare că toate aceste deşeuri erau depozitate fix lângă gardul fostei rafinării Astra? Şi oare s-a întrebat cineva dacă nu cumva incendiul a fost accidental sau a fost doar o modalitate ieftină de a scăpa de nişte gunoaie?