ROBOR la trei luni atinge un nou maxim al ultimilor trei ani: 1,89%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut până la 1,89%, un nou maxim al ultimilor trei ani.

ROBOR 3M atinge cea mai ridicată valoare din 3 noiembrie 2014. ROBOR la şase luni a crescut la 2,03%, dar rămâne sub maximul ultimilor trei ani, 2,04%, atins pe 25 octombrie 2017, informează Digi 24. Conform datelor BNR, la începutul anului, acest indicator era la 0,87%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci seletate de Banca Naţională.

Rata medie la un credit ipotecar cu o dobândă variabilă, calculată în funcţie de Robor la 3 luni, va creşte cu 9,5% faţă de octombrie, dacă indicatorul atinge nivelul de 2,5%, potrivit datelor trimise de platforma online Vreaucredit.ro, la solicitarea News.ro.

Calculele sunt făcute pentru un credit ipotecar cu o dobânda variabială de 4.83%, calculată în funcţie de ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M + 3.25%), iar valoarea ROBOR 3M luată în calcul pentru luna octombrie este de 1,58%, valoare din ultima zi lucrătoare a lunii septembrie.

brau muntenesc

vkp

rosal

 GARDENIX Telegrama