Salariații riscă să piardă un sfert din câștigul net, dacă angajatorii nu ajustează salariul brut

Din 2018, salariul minim brut va crește. Acest lucru nu înseamnă, însă, o creștere similară a salariului net, majorarea brutului fiind determinată, în mare, de transferul unor contribuții sociale în sarcina exclusivă a salariatului. Deși sunt obligați să crească salariile brute până la pragul de 1.900 de lei, angajatorii nu vor fi obligați să procedeze similar în cazul salariaților care câștigă în prezent peste acest nivel. Astfel, există pericolul ca un număr mare de angajați să piardă bani, atrag atenţia specialiştii.

Începând cu prima zi a anului 2018, salariul minim brut pe economie ar urma să crească de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, conform unui proiect de hotărâre a Guvernului, anunţat săptămâna trecută de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Creșterea salariului brut de la 1.450 de lei, cât este în prezent, până la nivelul de 1.900 de lei se va face, aproape exclusiv, ca urmare a transferului contribuțiilor sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS) în sarcina exclusivă a angajatului, notează site-ul avocat.net, care a efectuat o amplă analiză a măsurilor propuse de Guvern. Începând cu anul viitor, angajatorului nu îi va mai rămâne în sarcină decât plata unei contribuții asiguratorii pentru muncă calculată la nivelul de 2,25% din salariul brut. Astfel, deși salariul brut va crește spectaculos, câștigul net este menținut la aproape același nivel, arată sursa citată.

Salariații care câștigă, în prezent, mai mult de 1.900 de lei brut vor fi cei mai afectați de trecerea contribuțiilor sociale pentru CAS și CASS în sarcina exclusivă a angajatului, mai explică avocat.net, punctând că angajatorii nu sunt obligați să mărească nivelul salariilor brute plătite, astfel încât să se păstreze același nivel al salariilor nete.

brau muntenesc

vkp

rosal

 GARDENIX Telegrama