Cimitirele din Ploieşti au fost închise şi redeschise. Primarul reclamă un exces de zel al SGU

Interpretarea măsurilor de protecţie pentru coronavirus anunţate în ultima perioadă a nat naştere unui scandal în Ploieşti, după ce SGU a considerat necesar să restricţioneze accesul în cimitire. Măsura a fost anulată la finalul săptămânii, după un val de reclamaţii şi după intervenţia primarului.

Servicii de Gospodărire Urbană, societatea administraţiei ploieştene care, printre altele, se ocupă şi de cimitirele din Ploieşti, a decis săptămâna trecută să restricţioneze accesul oamenilor în cimitire, de teama coronavirusului. Măsura este aberantă, reclamă mulţi ploieşteni, care nu înţeleg cum contribuie asta la limitarea răspândirii virusului. Şi primarul Dobre a criticat decizia, spunând că a fost un exces de zel din partea SGU şi că situaţia s-a rezolvat după intervenţia sa.

La intrarea în cimitirele administrate de SGU Ploieşti apăruse un anunţ care arăta că mai rămâneau permise doar înhumările. În rest, nimeni nu mai are voie să intre, nici măcar pentru plata redevenţelor anuale, pentru care personalul SGU se deplasa până la poartă. De asemenea, oamenii de la pază au fost instruiţi să nu permită accesul nimănui. Măsura a fost greu de înţeles, în condiţiile în care cimitirele din Ploieşti nu erau tocmai locuri aglomerate, care să zicem c-ar fi favorizat transmiterea virusului. De fapt, cui să-i fie transmis virusul? Nu recomandă toţi specialiştii păstrarea unei distanţe de cel puţin un metru faţă de alte persoane? Până la urmă, dacă stăm să ne gândim, situaţiile care, în teorie cel puţin, ar fi prezentat cel mai mare risc ar fi fost fix la înhumări, când se strâng mulţi oameni pe o suprafaţă mică, iar înhumările au fost singura activitate permisă în continuare.

În urma reclamaţiilor, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a intervenit, anunţând joi că a fost vorba despre un exces de zel din partea celor de la SGU şi că, în viziunea sa, cimitirele nu ar fi trebuit închise. În timp ce SGU invoca o decizie luată luni la nivel central, primarul Dobre susţine că nu s-a luat nici la nivel naţional nici la nivel local nicio decizie în acest sens. „Nu există nicio hotărăre a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, a Comitetului Județean sau a celui național, în acest sens. Având în vedere că și la cimitir se lucrează cu publicul, se aplică, însă, măsuri de prevenție”, a explicat iniţial primarul, într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook. După ce mai mulţi ploieşteni i-au adus la cunoştinţă că accesul era în continuare restricţionat, edilul a declarat că a avut o discuţie cu reprezentanţii SGU şi că situaţia a fost rezolvată: „Au greșit dacă au făcut asta. Le-am atras atenția și situația s-a reglementat”.

În timp ce autorităţile s-au concentrat pe închiderea şi redeschiderea cimitirelor şi eventualele riscuri de aici, ploieşteanii le-au atras atenţia că sunt alte riscuri, mult mai serioase, pe care le-au cam ignorat. Tot printre comentariile lăsate în urma mesajului primarului, o femeie a vrut să ştie ce măsuri de prevenţie există pentru şoferii din mijloacele de transport în comun.

brau muntenesc

vkp

rosal