Alertă alimentară înainte de Sărbătorile Pascale. Peşte expirat sau ţinut în condiţii mizere în depozite, pieţe şi magazine

Inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor au verificat piețele și depozitele de pește, găsind mari probleme inclusiv în Prahova, la un depozit de unde se alimentează marile hipermarketuri. Autoritățile au găsit pește expirat și ținut în condiţii mizerie şi în alte zone ale ţării, iar tone de pește au fost confiscate.

 

Într-un depozit din Prahova, inspectorii ANPC au găsit tone de peşte într-o mizerie de nedescris. De aici se alimentau mai multe magazine şi hipermarketuri din ţară, informează România TV. Controale s-au făcut şi in Piata Obor din Capitală. Şi aici, inspectorii ANPC au găsit nereguli, mai notează sursa citată. Ȋn urma controlului desfăşurat, din 435 de operatori economici controlaţi, s-au înregistrat abateri la 262 (60%) dintre aceştia.

Ca urmare a deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a unei cantități de 9 t de pește, preparate și conserve din pește, în valoare de peste 100.000 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 7,5 t de pește, preparate și conserve din pește, în valoare de circa 180.00 0 lei, care erau alterate sau depozitate în condiții improprii sau care prezentau data durabilității minimale depășită precum şi aplicarea de 273 sancţiuni contravenţionale dintre care 130 avertismente şi 143 amenzi contravenţionale în valoare de 765.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, se arată într-un comunicat transmis de ANPC.

Principalele abateri constate au fost: pește cu data limita de consum depășită, prezența unui procent de glazură (apă congelată sub formă de gheață) mai mare decât cel declarant, acumulare de gheață în ambalaje (suplimentar față de procentul de gheață declarat), "arsuri de congelare" care scad valoarea nutritive a produselor, conserve deformate, comercializare de pește cu ambalajul deteriorat, pește curățat necorespunzător, peşte cu branhii înnegrite şi porţiunea din zona burţii neeviscerată în totalitate, cu ochii tulburi, trunchi de pește cu urme de oxidare, peşte (macrou congelat, hering congelat, cod Alaska trunchi) cu deficienţe de calitate: tegument exfoliat, arsuri de congelare, trunchi de peşte cu formă modificată) respectiv şi carne scoici Saint Jacques, produs ambalat, prezentând informații incorecte privind calibrul.

brau muntenesc

vkp

rosal