2.200 de familii din Prahova ar putea beneficia de fonduri europene, prin Programul de Tranziţie Justă lansat recent, pentru a-şi instala sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile şi a căpăta statutul de prosumator.
Programul de Tranziţie Justă, introdus în Prahova şi alte şase judeţe din România, vizează sprijinirea autorităţilor, mediului de afaceri şi salariaţilor pentru tranziţia spre o economie a viitorului care ar urma să se bazeze tot mai puţin pe combustibilii fosili şi sursele tradiţionale de producere a energiei.
În Prahova, acest program are o alocare dedicată în valoare de 277 de milioane de euro şi ţinteşte, printre altele, crearea a 369 de întreprinderi noi, 1.600 de locuri de muncă, sprijinirea a 665 de întreprinderi, sprijinirea a 3.173 de şomeri şi creşterea capacităţii de producţie de energie din surse regenerabile cu 34 Mw. Un alt obiectiv major asumat este de a ajuta 2.200 de gospodării să capete statutul de prosumator, potrivit datelor făcute publice de Consiliul Judeţean Prahova.
Alocarea pentru sprijinirea gospodăriilor să îşi crească gradul de independenţă energetică, prin instalarea de panouri fotovoltaice sau fototrermice, se ridică la 23,1 milioane de euro în judeţ.
Ghidurile de finanţare în cadrul acestui program ar urma să fie lansate de Ministerul Fondurilor Europene pe parcursul acestui an, primele anunţate fiind cele dedicate microîntreprinderilor şi IMM-urilor, cu lansările anunţate în martie şi aprilie. Reprezentanţii ministerului au mai anunţat că vor crea un comitet de monitorizare a programului la nivel judeţean, care ar urma să devină operaţional spre finalul lunii februarie.