Cel puțin 2.500 de unități de învățământ vor beneficia de granturi de până la 200.000 de euro, prin intermediul unui program implementat de Ministerul Educaţiei şi dedicat reducerii abandonului şcolar. Printre unităţile incluse se numără şi Școala Gimnazială Florești.
Unitățile de învățământ care vor beneficia de aceste granturi vor putea folosi fondurile pentru:
» activități pedagogice și de sprijin - cursuri remediale, activități de tip școală după școală, asigurarea consilierilor si mediatorilor școlari în comunitățile roma, orientare școlară, cursuri de educație parentală, metode de predare pentru elevii cu CES, sprijin pentru concursuri școlare și orice alte activități adaptate elevilor din grupuri vulnerabile (elevi romi, elevi cu nevoi educaționale speciale, alți elevi cu risc ridicat de abandon școlar);
» activități outdoor, recreative, cercuri școlare, activități de sprijin individualizat, subvenții, activități extracurriculare, vizite de documentare, excursii, tabere, festivaluri, activități nonformale, activități culturale comunitare, sportive, susținerea unor parteneriate între școli și alte entități, sprijin pentru participare la concursuri, activități de networking școlar etc.
» achiziția de echipamente IT, software, echipamente sportive, birotică, amenajare spații de lectură, amenajarea curții școlii, abonamente internet, kituri științifice, abonamente la platforme educaționale, cheltuieli cu mentenanța.
“Complementar cu granturile directe în suma totală de 500 milioane euro, PNRAS prevede suma de 43 milioane euro pentru formarea a 45.000 de angajați din învățământul preuniversitar. Formarea implică metode și tehnici de reducere a abandonului școlar, identificarea nevoilor și abilităților elevilor, abordări didactice centrate pe elev, competențe interculturale și evaluare formativă. Cele 7 module de formare disponibile sunt: utilizarea modulului MATE (Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație), programe remediale, comunități de practică, învățarea fără limite, observare la clasă, coaching pentru diriginți și leadership pentru directori”, a precizat Ministerul Educației.
Școala din Florești a fost evaluată ca prezentând risc mediu de abandon școlar, cu un punctaj de 3,2. Cu două unități de învățământ arondate, aceasta are 12 clase de gimnaziu, cu 241 de elevi, reiese din documentele publicate de Ministerul Educației.