PSD va avea doar doi consilieri locali în Ploieşti

Eşec răsunător pentru PSD în Ploieşti! Poate că înfrângerea în faţa lui Andrei Volosevici în cursa pentru Primărie era anticipată, însă social-democraţii şi aliaţii lor au obţinut un scor foarte slab şi la alegerile pentru Consiliul Local, câştigând numai cinci mandate, dintre care trei ar urma să fie repartizate către Pro România.

În mandatul care se încheie acum, PSD a avut 11 reprezentanţi în forul legislativ ploieştean şi, alături de cei cinci consilieri de la ALDE şi adesea cei doi de la PMP, a avut majoritatea. Acum, la alegerile din 27 septembrie, alianţa PSD-Pro România-PPU(SL) a obţinut doar cinci mandate. Înfrângerea este cu atât mai usturătoare pentru PSD în condiţiile în care pe primele cinci poziţii ale listei de candidaţi pentru Consiliul Local sunt trei persoane de la Pro România, Cristian Ganea, Bogdan Lupu, Anca Agapie, şi doar doi social-democraţi, George Botez şi Robert Vîscan. Pe locul al şaselea, imediat sub linie, este actualul consilier judeţean PSD David Viter, care ar putea intra pe parcurs, ca supleant, în situaţia în care s-ar retrage cineva din faţa sa. Primul reprezentant al PPU-SL pe aceeaşi listă de candidaţi este abia pe locul 8.

Explicaţiile pentru acest scor ar putea fi puse pe seama bâlbâielilor social-democraţilor în privinţa desemnării candidatului la Primărie, a faptului că până la urmă ei nu au avut candidat propriu în municipiu, susţinând propunerea Pro România, chit că Cristian Ganea activase până de curând în PSD, a unei senzaţii de resemnare în faţa ideii că Andrei Volosevici avea să câştige, şi a unei lipse de cooperare cu Pro România, senzaţia fiind că, în loc să fie un lucru de echipă, a fost mai degrabă o delegare a sarcinilor, în care cei de la Pro România s-au ocupat aproape singuri de campania oficială din Ploieşti, cei de la PPU-SL s-au ocupat de localităţile în care aveau primari, iar cei de la PSD s-au concentrat pe campania pentru realegerea lui Bogdan Toader la Consiliul Judeţean. Evident, contextul politic a contat imens, atât cel naţional, cu amintirea lui Dragnea şi a înjurăturilor la adresa PSD încă vie, cât şi cel local, în care unii dintre ploieştenii care au urmărit activitatea administraţiei locale din ultimii ani au rămas cu un gust amar în urma certurilor dintre primarul PNL şi majoritatea de altă culoare din Consiliul Local.

Nu în ultimul rând, ca la fotbal, nu putem să vorbim despre eşecul unei echipe fără să apreciem meritele adversarilor. Cu aportul lui Andrei Volosevici, PNL a câştigat detaşat în municipiu, ceea ce a generat o diferenţă de voturi uriaşă faţă de următorii candidaţi. Mai departe, într-o campanie atipică, din cauza pandemiei, concentrată pe promovarea online, USR-PLUS a avut constant mesaje anti-PSD, lucru care, de asemenea, a influenţat rezultatul final. Totodată, în timp ce social-democraţii erau aliaţi cu foştii „păstrători ai valorilor liberale” plecaţi din PNL la ALDE şi ajunşi la PPU-SL, unul dintre cei mai cunoscuţi social-democraţi din municipiu, singurul lor primar cu două mandate, candida pentru alt partid.

brau muntenesc

vkp

 

 

 GARDENIX Telegrama

citygate