Deputatul Cătălina Bozianu, despre ajutorul de stat pentru agricultori: Este domeniul care poate salva economia

Deputatul Cătălina Bozianu, preşedintele PMP Prahova, a anunţat că a votat favorabil propunerea legislativă de acordare a unui ajutor de stat pentru producătorii agricoli, argumentând că agricultura reprezintă un "domeniu strategic", care ar putea salva economia ţării în actualul context de criză. Proiectul vine în contextul în care, pe lângă pandemia de coronavirus şi criza economică aferentă, agricultura e lovită şi din cauza unei secete profunde care s-a manifestat în primele luni ale acestui an.

Declaraţia făcută joi de Cătălina Bozianu vine după ce parlamentarul ploieştean a adresat mai multe propuneri pentru sprijinirea agricultorilor, precum şi a societăţilor din domeniul hotelier şi alimentaţie publică, de asemenea foarte puternic lovite de actuala criză. "Susțin, în continuare, fermierii români din convingerea că agricultura este un domeniu strategic care poate salva economia într-o perioadă de criză severă. Am votat, ieri, o inițiativă legislativă care prevede acordarea de ajutoare de stat fermierilor afectați de secetă (și de alte fenomene meteo extreme). Propunerea adoptată de Camera Deputaților prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat prin care se acordă despăgubiri financiare producătorilor agricoli pentru daune ce depășesc 30 la sută din valoarea producției, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului", a declarat, joi, Cătălina Bozianu.

Mesajul publicat de parlamentarul de Prahova pe pagina sa de Facebook a stârnit zeci de reacţii şi distribuiri, printre cei care au lăsat comentarii aflându-se şi un prahovean care a publicat imagini cu nişte culturi agricole, reclamând că seceta a avut deja efecte devastatoare pentru unele culturi agricole, inclusiv pentru grâu.

Aşa-zisa lege anti-secetă a fost aprobată miercuri de Camera Deputaţilor, cu 171 de voturi pentru, 1 împotrivă și 86 de abțineri şi stabileţte că fermierii vor primi despăgubiri pentru culturile compromise, dar vor beneficia și de amânarea ratelor în anumite condiţii.

brau muntenesc

vkp

rosalGARDENIX Telegrama