Trei zile fără restricții în România după ce se ridică starea de urgență. Ce planuri are Guvernul

Pe 15 mai expiră starea de urgență însă nu există în prezent un act legislativ care să mențină restricțiile pentru români specifice epidemiei de coronavirus până la intrarea în vigoare a legii privind starea de alertă. Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă se face printr-un nou proiect de lege care de această dată trebuie aprobat în Parlament la propunerea Guvernului.

Guvernul a trimis Parlamentului proiectul de lege privind stare de alertă luni, 11 mai. Conducerea Parlamentului a anunțat că proiectul intra în dezbatere în regim de urgență și va fi adoptat până joi. Dezbaterile parlamentare au început, însă, potrivit articolul 78 din Constituţie, după adoptarea proiectului de lege în cele două camere este nevoie de un termen de două zile pentru a lăsa timp de contestare la Curtea Constituţională. După aceste două zile, după ce preşedintele promulgă, e nevoie de alte trei zile pentru a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial,explică specialiştii. Astfel, legea ar putea intra în vigoare undeva pe 18 sau 19 mai.

Surse politice susţin că pentru a menține restricțiile pentru români până intră în vigoare legea privind starea de alertă, Guvernul ia în calcul să adopte un nou set de măsuri, fie sub formă de ordonanță de urgență, fie printr-o hotărâre simplă.

Citiţi mai multe detalii pe Telegrama.ro!

brau muntenesc

vkp

rosalGARDENIX Telegrama