Ministrul Fondurilor Europene, chemat să dea explicaţii în Parlament despre sutele de milioane de euro de la UE pe care România riscă să le piardă

România a pierdut în ultimii ani două miliarde de euro de la Uniunea Europeană, bani care fuseseră alocaţi pentru proiecte mari de infrastructură şi n-au fost atraşi de autorităţile de la noi, iar acum riscă să piardă alte 800 de milioane de euro. Avertismentul îi aparţine comisarului european Corina Creţu, care a criticat propriul Guvern, iar în urma acestor declaraţii, făcute la începutul săptămânii, parlamentarii din opoziţie au anunţat că solicită lămuriri concrete din partea Ministerului Fondurilor Europene. Rovana Plumb, ministrul de resort, urmează să fie invitată în faţa Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlament.

Deputatul de Prahova Roberta Anastase, vicepreşedinte al acestei comisii parlamentare, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută în Ploieşti, că va solicita convocarea ministrului Fondurilor Europene pentru o "discuţie onestă şi responsabilă". Avertismentul de la Bruxelles trebuie tratat cu maximă atenţie, mai susţine Anastase. "Este un comisar european care provine din PSD, care sesizează public riscul României de dezangajare a unor sume importante de bani, undeva la 800 de milioane de euro până la sfârşitul anului, anunţând în acelaşi timp că s-au pierdut deja de la infrastructura de transporturi două miliarde de euro. Sunt bani pe care România îi avea alocaţi, bani care ar fi ajutat la crearea de locuri de muncă, la dezvoltarea infrastructurii, la dezvoltarea mediului de afaceri şi, până la urmă, la bunăstarea fiecărui cetăţean, lucruri care nu se întâmplă din cauza incompetenţiei acestui Guvern şi prioritizării pe modificări legislative menite să acopere problemele cu justiţia ale diverşilor membri ai Guvernului sau ale şefilor acestora", a afirmat deputatul Roberta Anastase, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul PNL Prahova. Aceasta a mai precizat că nu a fost convinsă de replica dată de ministrul Fondurilor Europene, aceasta fiind şi motivul pentru care Rovana Plumb va fi invitată, cel mai probabil săptămâna viitoare, în faţa comisiei speciale din Parlament. Vezi mai jos VIDEO cu declaraţia completă.

Reacţia parlamentarului vine după ce, luni, comisarul european Corina Creţu afirmă că Guvernul român îi "insultă" munca depusă pentru sprijinirea dezvoltării regionale. "Este datoria mea ca şi comisar european pentru politică regională să avertizez în toate statele membre, deci implicit şi în România despre riscul pierderii sau dezangajărilor de fonduri şi mai ales în domeniul infrastructurii, având în vedere că sunt lucrări complexe, care durează ani de zile, trebuie să îmi fac datoria şi să spun că atunci când o ţară riscă să-şi piardă şansa la dezvoltare pentru generaţii întregi. În cazul României, am făcut eforturi extraordinare, în sensul că am fazat foarte multe proiecte în valoare de 3 miliarde de euro. Practic, am degrevat bugetul naţional de 3 miliarde de euro, bani care ar fi fost pierduţi. Am ajuns la o rată de absorbţie pentru perioada 2007-2013 de peste 90%, în condiţiile în care în 2014 am preluat-o de la sub 50%. Am aprobat proiecte retrospective, adică proiecte realizate dar pentru care statul român plătea credite BEI şi BERD, am preluat salariile tuturor lucrătorilor pe fonduri europene. S-au pierdut 2 miliarde de euro din păcate în domeniul cel mai vulnerabil şi cel mai necesar pentru România, acela al transporturilor", afirmase aceasta. În replică, Rovana Plumb a afirmat că este vorba despre un atac cu substrat politic şi că relaţia Bucureşti-Bruxelles decurge bine, aşa că, în teorie, n-ar trebui să avem motive de îngrijorare: "O să discut cu doamna Creţu şi o să o întreb de unde au apărut acele nemulţumiri. Dar declaraţiile pe care le-am văzut pe presă sunt, din punctul meu de vedere, înscrise într-un registru politic".

brau muntenesc

vkp

rosal

 GARDENIX Telegrama