Campania "Fără penali în funcţii publice" a strâns numărul necesar de semnături

Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” a depășit numărul de semnături cerute de lege pentru ca referendumul să poată avea loc. Organizatorii au adunat peste 500.000 de semnături și, cel mai important, au fost strânse cel puțin 20.000 în 21 de județe. USR a anunțat însă că va profita de ultimele zile pentru a strânge un milion de semnături.

Site-ul dedicat acestei campanii, www.farapenaliinfunctiipublice.ro, arată că până miercuri la prânz au fost strânse, în toată ţara, 785.196 de semnături şi că sunt cel puţin 20 de judeţe şi municipiul Bucureşti în care s-a atins pragul de minim 20.000 de semnături. În judeţul Prahova, spre exemplu, s-au adunat aproape 27.000. „Inițiativa #FaraPenali a strâns cele 20.000 de semnături necesare din 20 de județe plus Bucureștiul! Tulcea este cel mai recent județ care ne-a adus mai aproape de reușită. Însă campania continuă! Săptămâna asta am primit răspunsul de la primăria din Brașov, după ce în urmă cu trei săptămâni am depus dosarele, și au fost anulate 15% dintre semnături. De aceea nu ne putem opri odată ce depășim linia, ci trebuie să ajungem la 1 milion!”, se arată într-un mesaj al Inițiativei „Fără penali în funcții publice”, citat de Digi 24. Voluntarii vor continua să strângă semnături până la sfârșitul lunii august.

Următorul pas în cadrul acestei campanii va fi trimiterea documentelor către Curtea Constituţională, iar de acolo, în scenariul în care acestea vor fi validate, vor ajunge în Parlament, unde iniţiativa urmează să intre la vot în cele două camere. În ciuda mobilizării publice, nu este obligatoriu ca propunerea să şi fie transpusă în lege, în condiţiile în care au existat mai mulţi parlamentari din coaliţia majoritară PSD - ALDE care au declarat public că nu vor ţine cont de acest număr de semnături şi nu vor vota iniţiativa.

Campania propune, aşa cum îi spune şi numele, interzicerea accesului la funcţii publice pentru persoanele condamnate penal definitiv, plecând de la ideea că este necesară o curăţare a clasei politice, în condiţiile în care România a fost şi rămâne puternic afectată de corupţie.

brau muntenesc

vkp

rosal