Preşedintele Iohannis a anunţat întrebările pentru referendumul pe justiţie

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi decretul privind referendumul pe teme de justiţie, propus pentru data de 26 mai, simultan cu alegerile europarlamentare. Vor fi două întrebări, care vizează posibilitatea de amnistie şi graţiere pentru fapte de corupţie, respectiv posibilitatea Guvernului de a schimba legislaţia în domeniul justiţiei prin ordonanţe.

 

Întrebările la referendumul din 26 mai au fost anunțate de purtărorul de cuvânt al Preşedinţiei. Astfel, în ultima duminică a lunii viitoare, românii sunt chemați la vot să răspundă cu „Da” sau „Nu”.

„1 - Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție? 2 - Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infacțiunilor, pedepselor și organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgență la CCR?”, sunt cele două întrebări care se vor regăsi pe buletinele de vot.

Analiştii notează că rezultatele acestei consultări publice nu vor avea un caracter de legiferare, acest referendum fiind mai degrabă văzut ca o sondare a opiniei publice în privinţa problemelor discutate intens în ultimele luni în legătură cu acţiunile guvernanţilor în domeniul justiţiei.

brau muntenesc

vkp

rosal