Primul centru de radioterapie finanţat de Ministerul Sănătăţii s-a deschis în Baia Mare, în timp ce la Ploieşti nici măcar n-au început lucrările

La Spitalul Județean de Urgență "Dr. Constantin Opriș" Baia Mare a fost inaugurat, miercuri, primul centru de radioterapie din cele opt care primesc finanţare de la Ministerul Sănătăţii. Fost manager al unităţii medicale, ministrul Sorina Pintea a participat la inaugurare, vorbind despre modul în care a început proiectul şi mulţumindu-le pentru implicare foştilor colegi de la Baia Mare, dar şi actualilor colegi din Minister. În timp ce aici a fost deschis centrul de radioterapie, la Ploieşti, o altă localitate inclusă pe aceeaşi listă de investiţii, nici măcar n-au început lucrările pentru construirea clădirii care ar urma să găzduiască aparatura medicală. Mai mult, nici măcar nu e lămurită situaţia terenului pe care ar urma să apară acest centru medical.

 

Spitalul băimărean a fost prima unitate spitalicească (din cele cinci incluse în prima fază a programului de finanțare semnat în 2017 cu Banca Mondială) care a fost dotată cu un sistem complet de radioterapie, asta întâmplându-se în august 2018, și prima unitatea care a finalizat (din surse financiare proprii) construcția buncărului unde a fost montat sistemul de radioterapie, informează site-ul 2mnews.ro. Noul echipament de radioterapie reprezintă foarte mult pentru bolnavii oncologici din Maramureș și din județele limitrofe, mii de oameni aflându-se pe liste de așteptare pentru urmarea unor tratamente care pot să le ofere o viață mai lungă. Datorită preciziei şi eficienţei asupra tumorii canceroase, peste 60% din cazurile de cancer din Europa sunt tratate prin radioterapie. Un echipament de radioterapie costă peste 2 milioane de euro, iar în acest moment, în România sunt funcţionale 23 de centre de radioterapie, dintre care 13 sunt în clinici private.

Între timp, lista a fost extinsă, iar înţelegerea este că Ministerul Sănătăţii le oferă autorităţilor locale, gratuit, echipamentele medicale, iar ele trebuie doar să realizeze construcţiile care vor găzdui noile centre de radioterapie.

MAI MULTE DETALII AICI:

Proiect pentru un centru de radioterapie oncologică în Ploieşti

Primăria Ploieşti vrea un credit de aproape 190 de milioane de lei pentru investiţii

În timp ce în Baia Mare centrul funcţionează, la Ploieşti nici măcar nu au început lucrările, Primăria chinuindu-se de câteva luni să lămurească situaţia terenului pe care ar urma să fie realizată investiţia şi să găsească banii pentru construcţii. Proiectul din Ploieşti e estimat la aproape 15 milioane de lei.

brau muntenesc

vkp

rosal