WC-urile din fundul curţii, interzise. Pe români îi așteaptă amenzi usturătoare

O circulară transmisă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a fost răspândită prin primării şi atrage atenţia că toţi locuitorii localităţilor unde există reţea de canalizare au obligaţia să se racordeze la aceasta, WC-urile din fundul curţii, dar şi fosele septice, fiind interzise.

 

Ministerul le cere primarilor să ia măsuri urgente pentru ca toţi locuitorii să se racordeze în cel mai scurt timp la reţelele publice de canalizare. Evident, acolo unde acestea există.

Interesant este că, potrivit legii, nici măcar fosele septice vidanjabile nu mai sunt acceptate. Singura excepţie este aceea în care persoana în cauză îşi face o staţie de epurare. „Potrivit articolului 41, alin 14 din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr 241/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, «utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural»”, se precizează în document.

Citiţi mai multe pe Telegrama.ro!

Prezent luni la Ploieşti, ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, a precizat că respectiva circulară vizează mai degrabă creionarea unei situaţii exacte la nivel naţional şi mai puţin amendarea românilor. El spune că măsura vine în baza unei atenţionări de la Comisia Europeanăşi că populaţia din zona rurală trebuie să se alinieze unor standarde europene, în contextul în care multe dintre investiţiile publice din ultimii ani s-au concentrat pe extinderea reţelelor de apă şi canalizare. "Vreau să fac o precizare foarte importantă, tocmai pentru protecţia persoanelor defavorizate, legea 241 permite autorităţilor locale să suporte pentru categoriile defavorizate branşamentul la apă şi canalizare", a transmis ministrul Daniel Suciu.

vkp

rosal