Cu sezonul de încălzire aproape de debut, Primăria Ploieşti are datorii de proporţii către firma de termoficare, aferente precedentelor ierni, ceea ce pune în pericol atât subvenţiile către ploieştenii racordaţi la sistemul centralizat, cât şi continuarea în bune condiţii a întregului contract.
Vom avea sau nu subvenţie la termoficare în această iarnă? Vestea bună e că există cadru legal. Vestea proastă e că nu există bani. Primăria Ploieşti nu numai că n-are fonduri în buget pentru susţinerea subvenţiei din sezonul rece 2020-2021, dar încă mai are datorii de pe urma precedentelor sezoane de încălzire. La un calcul actual, ar fi undeva la 25 de milioane de lei, echivalentul a circa 5 milioane de euro, potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti. Este vorba despre banii pe care municipalitatea ar fi trebuit să-i achite către Veolia Energie pentru o parte din subvenţia aferentă iernii trecute şi pentru acoperirea unor diferenţe mai vechi, aşa-zisul ratrapaj, din sezonul anterior. Tot reprezentanţii RASP spun că în acest an s-au plătit circa 33 de milioane de lei către operator, tot în contul subvenţiei. Atât a fost bugetul. Şi s-a epuizat.
Şi totuşi, pentru ploieştenii racordaţi la sistemul centralizat există o veste bună. Subvenţia va fi menţinută. De altfel, conform explicaţiilor primite de la RASP, acordarea subvenţiei de la bugetul local e prinsă în noul contract cu Veolia Energie şi ar trebui să rămână valabilă până în 2022 sau cel puţin până în aprilie 2021, când e de aşteptat să intre în vigoare o lege care va schimba considerabil modul de acordare. Asta înseamnă că ploieştenii vor plăti la factură acelaşi tarif ca în iarna trecură, iar diferenţa de la tariful pentru consumatori şi până la cel total va fi acoperită de Primărie.