„Sinistraţii” din noaptea alegerilor se mută la Sala Sporturilor din Ploieşti

După ce, la ultimele alegeri, cei aproximativ 3.000 de prahoveni veniţi la Biroul Electoral cu sacii de la secţiile de votare au stat ore în şir la cozi în faţa Palatului Administrativ, în corturi de campanie, autorităţile au decis ca la următorul scrutin centralizarea materialelor să se mute la Sala „Olimpia”.

Primarii din Prahova au fost convocaţi la o şedinţă, joi, la Palatul Administrativ din Ploieşti, pentru pregătirea alegerilor prezidenţiale din această toamnă, ocazie cu care conducerea Prefecturii le-a amintit obligaţiile pe care autorităţile locale le au cu privire la actualizarea listelor electorale permanente, panotajul stradal sau asigurarea condiţiilor necesare în secţiile de votare.

Prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea, le-a amintit edililor obligaţiile legale, punând accentul pe actualizarea listelor electorale, în sensul includerii persoanelor care vor împlini 18 ani până pe 10 noiembrie inclusiv, când e programat turul I de scrutin, respectiv radierea persoanelor care au decedat sau care şi-au pierdut dreptul de vot, din diverse motive, ca boli mintale sau condamnări penale însoţite de anumite restricţii. Totodată, prefectul le-a spus primarilor să se asigure că toţi cei 14 candidaţi înscrişi în competiţia electorală vor avea loc pe panourile de afişaj din localităţi. Autorităţile au mai precizat că serviciile de evidenţa populaţiei vor lucra inclusiv pe 10 noiembrie, pentru eliberarea buletinelor.

Campanmia electorală dinaintea turul I începe pe 12 octombrie, la miezul nopţii, şi se încheie pe 9 noiembrie, la ora 7.00. Secţiile de vot se deschid pe 10, de la ora 7.00, iar programul de votare va fi până la ora 21.00, cu posibilitatea prelungirii lui, în cazul în care sunt cozi la urne, până cel târziu la ora 23.59. Cererile pentru deplasarea urnei mobile trebuie transmise în ziua dinaintea alegerilor, în intervalul 18.00 - 20.00.

Tot săptămâna trecută, Prefectura a anunţat şi mutarea locului de centralizare a materialelor care vor veni de la secţiile de votare, după închiderea urnelor. După cozile de la ultimele alegeri, când mii de persoane venite din secţiile de votare pentru a preda buletinele de vot, ştampilele şi celelalte materiale au aşteptat ore întregi în faţa Palatului Administrativ, autorităţile din Prahova au decis ca la alegerile prezidenţiale de la finalul acestui an să schimbe locul de centralizare a sacilor. Astfel, oamenii care vor veni cu materialele electorale şi cu tabletele de la secţiile de vot, după închiderea urnelor, numărarea buletinelor şi întocmirea proceselor-verbale, vor fi direcţionaţi la Sala Sporturilor „Olimpia”. Anunţul a fost făcut de prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea, care a explicat că, în mod evident, aici sunt condiţii mult mai bune decât cele de până acum, când aceşti oameni stăteau la cozi uneori şi peste 10 ore la intrarea în Casa Albă din Ploieşti. Astfel, la Sala Sporturilor ar urma să ajungă circa 3.000 de persoane, de la toate secţiile de votare din judeţ.

La finalul lunii mai, după alegerile pentru Parlamentul European, oamenii veniţi de la secţiile de votare din tot judeţul, deja nedormiţi de vreo 17-18 ore, au fost nevoiţi să aştepte la rând alte ore bune în vecinătatea Palatului Administrativ. Ca să mai reducă din chin, autorităţile au instalat atunci mai multe corturi de campanie din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, iar toată zona a arătat, pentru vreo două zile, ca o tabără de sinistraţi. Chiar şi aşa, tot au fost multe probleme, iar Prefectura anunţa încă de atunci faptul că ia în calcul schimbarea traseului, mai ales că temperaturile exterioare specifice lunii noiembrie sunt mult mai reduse decât cele de final de primăvară.

brau muntenesc

vkp

rosal