Continuă negocierile între autorităţile ploieştene şi reprezentanţii operatorului de termoficare, în contextul în care contractul actual expiră pe 1 mai. Primarul Ploieştiului, preşedintele Consiliului Judeţean şi conducerea Veolia Energie, în frunte cu şeful Veolia pe ţară, au discutat luni despre viitorul sistemului, însă primarul Adrian Dobre a declarat, la finalul şedinţei, că respinge în continuare tariful propus de operator şi că autorităţile mai au şi alte variante pentru următoarea perioadă.
Principalul mesaj din partea conducerii Primăriei Ploieşti este că, în ciuda timpului foarte scurt rămas până la expirarea actualului contract, autorităţile mai iau în calcul şi alte variante decât prelungirea acordului cu Veolia Energie, Adrian Dobre declarând că n-a renunţat nici la planul de crearea a unei societăţi în subordinea municipalităţii care să gestioneze sistemului. În schimb, o variantă exclusă din discuţie este, conform declaraţiilor de astăzi, majorarea tarifului practicat pentru ploieşteni, a anunţat primarul Dobre, vorbind despre "mandatul" dat de alegători.
"Mandatul pe care îl am este unul dat de cetăţeni, este un mandat în care eu n-o să accept niciodată un tarif de 340 de lei fără TVA. Discuţiile de astăzi au fost o continuare a tuturor celorlalte discuţii pe care noi le-am avut, pentru găsirea unor variante în care ploieştenii să primească un serviciu de calitate, la un tarif acceptabil, nu 340 de lei, care este un tarif prohibitiv. Dacă Veolia continuă discuţiile cu o astfel de propunere, punându-ne de fapt într-o situaţie de negociere în care ei folosesc media şi emoţia, noi nu vom accepta. Bineînţeles că există şi alte variante, demersul pentru constituirea unei societăţi există în continuare", ne-a declarat, luni, primarul Adrian Dobre. "Am spus-o de fiecare dată, Veolia nu este singurul operator economic, mai sunt şi alţi operatori publici pe care putem să-i avem în vedere când discutăm de termie în municipiul Ploieşti dacă aceste proceduri legate de negociere sau de constituirea societăţii vor fi blocate", a punctat primarul municipiului Ploieşti.
PE ACELAŞI SUBIECT:
Operatorul de termoficare din Ploieşti cere 60 de milioane de lei de la Primărie, pentru despăgubiri şi diferenţe de costuri
Primarul a discutat şi despre diferenţele de costuri la materia primă pe care bugetul local le suportă periodic, explicând că, în final, dacă se face o medie, tariful practicat pentru ploieşteni ajunge, adăugând şi banii plătiţi de Primărie, la o valoare mai mare decât cea actuală. "De fapt şi de drept, tariful n-a fost de 190 de lei plus TVA, a fost de aproape 220 de lei plus TVA, aşa se întâmplă şi în continuare. Dacă ne uităm pe calculele făcute de Veolia, de fiecare dată vom identifica motive pentru care reclamă că sunt pierderi, calculele făcute de noi susţin anumite lucruri, vorbim de preţul de plecare, de folosirea doar a gazului pentru calcularea acestui preţ, vorbim de investiţii pe care Consiliul Judeţean trebuie să le facă", a mai declarat, luni, primarul Dobre, admiţând că "frecvenţa acestor întâlniri va creşte, pe măsură ce se apropie data de 1 mai, astfel încât una dintre cele mai multe variante pe care le avem să prindă contur".
Contractul de termie expiră la 1 mai şi sunt multe voci în administraţia ploieşteană care reclamă că autorităţile au pierdut foarte mult timp, n-au demerat o licitaţie pentru un nou operator şi nici n-au finalizat vreun demers pentru constituirea unei societăţi proprii, ceea ce, probabil, va conduce în situaţia în care Ploieştiul ori va rămâne fără apă caldă după această dată, ori va avea apă caldă livrată la un tarif mai mare decât cel actual. Deşi primarul spune că are şi alte variante, senzaţia generală e că rămâne foarte puţin timp pentru concretizarea lor, ceea ce, în teorie, îi poate da actualului operator o poziţie de forţă în cadrul negocierilor actuale.
CITIŢI ŞI:
VIDEO | George Pană: Primarul să vină urgent cu o soluţie pentru termoficarea Ploieştiului, deja a întârziat extrem de mult
Viceprimarii municipiului Ploieşti, George Pană şi Cristian Ganea, au făcut o declaraţie publică, săptămâna trecută, pe această temă, spunând că primarul a fost mandatat de către Consiliul Local să găsească o soluţie, solicitându-i să prezinte urgent un plan "fezabil" şi reclamând o lipsă de comunicare la nivelul conducerii instituţiei.