Prezent la şedinţa de joi a Consiliului Local Ploieşti în care a fost discutat noul tarif la gigacalorie, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a anunţat că instituţia este dispusă să îi cedeze administraţiei ploieştene centrala termică de la Brazi, ceea ce ar echivala cu o ieşire dintr-un parteneriat care durează de peste două decenii. Acesta s-a arătat reticent la propunerea primarului Dobre de creare în parteneriat a unei noi societăţi care să preia termoficarea după finalizarea contractului cu Veolia Energie, afirmând că instituţiile nu au nici priceperea şi nici timpul necesar pentru acest demers şi spunând că evoluţia celorlalte societăţi ale Consiliului Local, adică SGU, TCE şi Hale şi Pieţe, nu este una încurajatoare.
Discuţiile vin în condiţiile în care contractul cu Veolia Energie expiră în luna aprilie a acestui an. Bogdan Toader a vorbit în timpul şedinţei despre situaţia sistemului de termoficare din Ploieşti şi posibilităţile de dezvoltare, afirmând că, în calitate de proprietar al CET-ului de la Brazi, CJ Prahova este membru în acest parteneriat şi susţine majorarea tarifului, pentru a evita riscul ca operatorul să îşi înceteze activitatea în municipiu. Totuşi, el a propus ca municipalitatea să acorde de la bugetul local o subvenţie, pe modulul practicat până acum un an, astfel încât preţul pentru populaţie să nu fie afectat. "Consiliul Judeţean Prahova are CET-ul de la Brazi, acolo unde se produce energia termică. Primăria Ploieşti are distribuţia în tot oraşul. Fără cele două instituţii nu se poate furniza energie termică. Sistemul este din anii '70, multe reţele sunt deteriorate, ca să nu spun altceva, în sensul că reţeaua primară este atât de degradată, încât sunt pierderi de 30% pe reţea. Adică, din ce se produce, până ajunge la consumatori, sunt 30% pierderi doar acolo. Şi domnul primar Dobre cred că este conştient că, dacă Veolia pleacă în acest an în aprilie, noi nu ştim ce să facem cu sistemul, cum să-l operăm, n-avem cum şi, în plus, este un sistem învechit. S-ar putea să venim către populaţie peste câteva luni şi să spunem că sub 400 de lei gigacaloria nu putem să dăm. Lehliu Gară - 471 de lei costă gigacaloria, Bucureşti - 430, Constanţa - 427, Sighişoara - 379. Tariful din Ploieşti nu a fost modificat din 2011. Consideraţi că de atunci nu au evoluat salariile, preţurile, gazele?", a spus Bogdan Toader în timpul şedinţei de joi a Consiliului Local, în care acesta a prezentat două variante. Prima ar fi cea a majorării tarifului, plus subvenţie, astfel încât să fie evitat riscul ca operatorul să plece din Ploieşti şi să lase 55.000 de apartamente fără căldură şi apă caldă, plus o prelungire de contract care să le ofere suficient timp autorităţilor pentru o nouă licitaţie. "Varianta doi: am discutat cu mai mulţi colegi din Consiliul Judeţean să îi dau CET-ul Primăriei, pentru că nu este un sistem de interes judeţean. Ca să fie de interes judeţean, trebuie să deservească două sau mai multe localităţi, însă în acest caz este o singură localitate, Ploieştiul. Iar Primăria va putea să gestioneze cum doreşte sistemul. Din punctul meu de vedere, noi nu suntem în măsură să facem o societate şi să ne luăm o autorizaţie în trei luni. Dacă vă convine varianta să rămâneţi fără apă caldă, domnule Dobre, care susţineţi că puteţi să faceţi această societate, eu dau scris că predăm CET-ul de la Brazi, cu toate pierderile", a mai afirmat preşedintele Consiliului Judeţean în timpul şedinţei de joi.
"De ce am propus să cedez centrala termică? Eu nu am văzut o societate gestionată de Consiliul Local - şi nu doar acesta - care să meargă bine. TCE merge prost, este în pierdere, a trebuit să mărim tariful, SGU merge prost, să fim realişti. Ce mai avem, Hale şi Pieţe? Problema mea, la înfiinţarea acestei societăţi, este ce facem dacă ne trezim că avem un preţ de operare mai mare decât al Veoliei", a completat acesta.