Consilierii PNL vin cu soluţii pentru centrul medical din Boldeşti, care riscă desfiinţarea

După ce Primăria oraşului Boldeşti Scăeni a rămas fără fonduri pentru finanţarea activităţii de la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială, unde cei peste 50 de angajaţi nu şi-au mai primit din vară salariile întregi, consilierii PNL din localitate îi solicită public primarului să ia măsuri de redresare şi vin cu soluţii, spunând că se poate face o rectificare a bugetului local, cu preluarea unor fonduri de la alte capitole, sau unitatea poate fi cedată către Consiliul Judeţean.

Consilierul local Florin Dincă, alături de ceilalţi aleşi locali din PNL, Cristian Dobrică, Stelian Tănăsescu şi Cornel Isbăşoiu, solicită public conducerii Primăriei Boldeşti Scăeni, în special primarului Constantin Bucuroiu, să rezolve situaţia Unităţii de Asistenţă Medico-Socială Boldeşti Scăeni, care riscă desfiinţarea, după ce administraţia locală a epuizat prematur bugetul pe 2018 pentru susţinerea cheltuielilor de funcţionare şi a salariilor. Aici, personalul medical a primit, în luna septembrie, aferent lui august, drepturi băneşti în cuantum de 48%, sumă asigurată de la bugetul de stat, iar personalul auxiliar nemedical, muncitorii şi personalul TESA în cuantum de doar 16,77%, în vreme ce pentru lunile următoare nu s-au mai găsit bani.

"Personal, am invitat conducerea UAMS în şedinţa Consiliului Local, dar nu s-a rezolvat nimic, sunt doar nişte promisiuni pe care se pare că le are primarul de la Consiliul Judeţean, iar directorul unităţii, domnul Tudoran, de la Ministerul Sănătăţii. Mai mult, de strategia de finanţare pentru anul viitor nu s-a discutat nimic, iar angajaţii, 52 la număr, majoritatea din localitate, au salariile restante încă din luna septembrie. În calitate de consilier local, solicit Consiliului Judeţean Prahova să respecte parteneriatul încheiat cu administraţia din Boldeşti încă din 2007 şi să deblocheze situaţia financiară a acestei unităţi, astfel încât să fie asigurate nevoile pacienţilor conform standardelor în vigoare", a afirmat consilierul local Florin Dincă.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Centrul medical din Boldeşti Scăeni riscă să se închidă după ce a rămas fără finanţare

De asemenea, mai există o soluţie, în conformitate cu un ordin din anul 2017 care completează legislaţia naţională privind administrarea unităţilor sanitare publice de interes local şi judeţean şi care spune că, pentru asigurarea finanţării, unităţile de asistenţă medico-socială înfiinţate prin hotărâri ale consiliilor locale din oraşe cu peste 5000 de locuitori pot trecere în responsabilitatea administrativă şi financiară a consiliilor judeţene, dacă autorităţile locale şi cele judeţene hotărăsc de comun acord acest lucru, a mai argumentat consilierul PNL.

"Fac un apel la conducerea Primăriei să ofere sprijin pentru ieşirea din această situaţie critică în care se află Unitatea de Asistenţă Medico-Socială. Ar fi un mare eşec pentru oraşul nostru ca după desfiinţarea spitalului în anul 2003 să piardă şi UAMS-ul, cu cei 52 de angajaţi şi cele 44 de paturi, dintre care 20 sunt ocupate de pacienţi din Boldeşti Scăeni", a conchis Florin Dincă.

vkp

rosal