Operatorul sistemului de alimentare cu apă caldă şi agent termic din Ploieşti a anunţat că va rezilia contractul înainte de termen, invocând pierderi financiare. În replică, primarul municipiului a dat asigurări că „nu vor exista sincope cel puţin până la 31 martie” şi că ploieştenii vor plăti acelaşi tarif pe gigacalorie ca în ultimii doi ani.
Veolia Energie Prahova a transmis săptămâna trecută un comunicat de presă în care anunţă că va rezilia de la 31 martie 2022, practic cu o lună şi jumătate mai devreme decât termenul la care ar fi expirat de la sine, contractul pentru alimentare cu energie termică şi apă caldă în Ploieşti. Operatorul invocă pierderile financiare substanţiale, alimentate de creşterile preţurilor la materie primă înregistrate în ultima perioadă.
„Veolia Energie Prahova anunță rezilierea Contractului de delegare prin concesiune în baza căruia asigură serviciul de alimentare cu energie termică pentru Municipiul Ploiești. Rezilierea înainte de termen nu va avea niciun impact asupra ploieștenilor, în ceea ce privește furnizarea apei calde și a căldurii pe parcursul iernii care urmează. În ciuda pierderilor financiare importante înregistrate lunar, Veolia Energie Prahova va asigura continuitatea furnizării cu apă caldă și încălzire către ploieșteni, cu mult peste cele 90 de zile stabilite contractual, încetarea contractului având loc abia la data de 31.03.2022, când sezonul rece va fi închis legal”, a anunţat conducerea companiei.
Operatorul invocă un „dezechilibru financiar”
„Decizia vine în contextul conjugat al deteriorării accelerate a situației financiare a concesiunii rețelei de încălzire, al unui tarif care nu acoperă nici pe departe costurile furnizării serviciului public și al creșterii masive a prețurilor la gaze la nivel mondial, toate acestea plasând furnizorul de apă caldă și căldură într-o situație nesustenabilă”, a argumentat operatorul serviciului de termoficare şi alimentare cu apă caldă.
„Dezechilibrul financiar se datorează neîndeplinirii obligațiilor contractuale de către autoritățile locale, inclusiv neplata la timp a subvenției datorate sau neaprobarea la timp a ajustării tarifare cuvenite. Veolia a informat autoritățile locale în această dimineață, în conformitate cu clauza contractuală de reziliere”, se încheie comunicatul de presă.
Reacţia administraţiei ploieştene
Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a reacţionat după anunţul Veolia Energie, anunţând că nu vor exista sincope în acest sezon rece şi că ploieştenii nu au motive de îngrijorare. Într-o conferinţă de presă organizată miercuri la sediul Primăriei, la scurt timp după comunicatul oficial din partea Veolia Energie, primarul a precizat că nu anticipează probleme în acest sezon de iarnă, amintind şi că subvenţia la gigacalorie va fi menţinută, astfel că ploieştenii racordaţi la sistemul centralizat vor plăti acelaşi tarif din anii anteriori. „Vom asigura acest serviciu public fără probleme, cel puţin până pe 31 martie. Ploieştenii vor plăti acelaşi tarif. Obligaţia mea este să explic lucrurile şi în acelaşi timp să liniştesc foarte clar populaţia Ploieştiului care se încălzeşte prin sistemul centralizat că nu va fi nici cea mai mică problemă în sensul furnizării căldurii şi apei calde în acest sezon”, a declarat primarul Andrei Volosevici.
Contractul pentru termoficare şi apă caldă ar fi expirat, conform înţelegerii iniţiale, în mandatul trecut, însă a fost prelungit până la mijlocul lunii mai a lui 2022. Primăria, proprietarul sistemului de distribuţie, şi Consiliul Judeţean, proprietarul centralei termice de la Brazi şi al reţelei primare de transport, s-au asociat, în ADI Termo Prahova, urmând ca această asociaţie de dezvoltare intercomunitară să se ocupe, în numele celor două instituţii, de lansarea licitaţiei pentru desemnarea unui nou operator. Noutatea este că, în loc de 15 mai 2022, termenul până la care ar trebui să fie gata selecţia devine acum 1 aprilie, în condiţiile în care vorbim despre o selecţie care nici măcar n-a început.
„Este cel mai complicat caiet de sarcini. De mai bine de cinci luni tot solicit să ne grăbim şi îmi prezint public îngrijorarea. Primăria Ploieşti este foarte captivă, nu are ce variantă de lucru să aibă, dat fiind faptul că face parte dintr-un ADI. În acest ADI, Consiliul Judeţean este liderul pe tot ceea ce înseamnă partea de caiet de sarcini. Sunt convins că acest subiect este în atenţia preşedintelui Iulian Dumitrescu şi a consilierilor. N-am vreun dubiu că, în urma modului în care discutăm, în urma eforturilor financiare care se fac şi, nu în ultimul rând, eforturilor financiare pe care le aşteptăm de la Guvern, vom reuşi să trecem prin acest sezon de iarnă fără probleme, dar am această îngrijorare legată de modul în care se va termina procedura de selecţie, în contextul în care nimeni nu poate şti dacă vor fi sau nu contestaţii”, a mai afirmat primarul Andrei Volosevici. Acesta a precizat că administraţia judeţeană a transmis o primă variantă de caiet de sarcini, relativ sumară, Primăria asumându-şi să transmită o listă de propuneri de completare în următoarele zile.
Andrei Volosevici a insistat pe nevoia unui sprijin de la Guvern pentru autorităţile locale din ţară, în condiţiile în care în ultima vreme au existat creşteri de preţuri la energie, care s-ar putea reflecta şi în tarifele furnizate de operatori şi, implicit, şi în bugetele pe care primăriile le alocă pentru plata de subvenţii. Edilul a amintit că în decembrie 2020 municipalitatea a primit un sprijin de 11 milioane de lei. O altă decizie aşteptată din partea Executivului vizează posibilitatea de acordare a subvenţiei pentru sistemul centralizat şi din 2022 încolo, în contextul în care, din datele existente la acest moment, presupunând că nu mai apare vreo modificare, iarna aceasta ar urma să fie ultima în care autorităţile locale pot să subvenţioneze căldura.