Conducerea Consiliului Judeţean Prahova estimează pentru acest an un buget de investiţii sub aşteptările iniţiale, dar care ar urma să fie suplimentat odată cu derularea unor proiecte cu finanţare de la Uniunea Europeană.
Bugetul Consiliului Judeţean, aşteptat cu mare interes de foarte mulţi primari din Prahova, ar urma să fie aprobat în ultima decadă a lunii, însă nu aduce prea multe veşti bune. Fondurile pentru lucrări de modernizare sunt sub necesar, iar parteneriatele cu autorităţile locale se vor discuta abia din semestrul doi. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Dumitru Tudone, a anunţat că bugetul pe 2021 ar urma să fie aprobat în perioada 20-25 aprilie. „O mare parte din sumele destinate dezvoltării în bugetul iniţial se vor regăsi alocate pentru realizarea studiilor de fezabilitate aferente proiectelor ce urmează a fi derulate la nivelul judeţului. Avem sume alocate şi pentru structurile subordonate, atât pentru secţiunea de funcţionare cât şi pentru dezvoltare, urmând ca după prima jumătate a anului să vedem ce economii s-au realizat şi cum am putea suplimenta bugetul de dezvoltare. Prin Legea bugetului de stat sunt aproximativ 27 de milioane de lei pentru asigurarea proiectelor de dezvoltare locală şi confinanţarea proiectelor derulate din fonduri externe nerambursabile şi fonduri naţionale. În cazul lucrărilor de investiţii aferente hotărârilor de Guvern princare ni s-au alocat aproximativ 17 milioane de lei din Fondul de Intervenţii, în urma calamităţilor, Direcţia Tehnică a făcut o nouă analiză, în urma căreia a constatat că ar mai fi nevoie de 26 de milioane de lei în plus pentru finalizare, sumă rezultată din doup motive, subevaluarea la data constatării, respectiv actualizarea valorilor ca urmare a neexecutării lucrărilor la momentul alocării sumelor. Vor mai fi sume alocate pentru reparaţii, în secţiunea de funcţionare a bugetului. Prin Legea bugetului de stat am primit aproximativ 11 milioane de lei pentru întreţinere şi reparaţii drumuri”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean.
„Parteneriatele cu primăriile vor fi luate în discuţie în a doua jumătate a exerciţiului bugetar, pentru a se analiza resursele existente”, a adăugat Dumitru Tudone.
După „experimentele” privind susţinerea cheltuielilor cu asistenţa socială începute de precedenta guvernare, în acest an se revine la formula prin care bugetul central suportă 90% din cheltuieli şi autorităţile publice locale restul de 10 procente. Asta va însemna o veste bună pentru CJ Prahova, care va realiza astfel o economie la nivelul sumelor proprii, în contextul în care cheltuielile pentru funcţionarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului consumă o parte însemnată a bugetului anual al judeţului. „Raportat la bugetul total, sumele pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului reprezintă aproape 50%, situaţie similară celei de anul trecut. Sumele alocate de la bugetul de stat acoperă necesarul, din estimarea noastră, doar pentru primele şapte luni ale anului. Începând din acest an, bugetul de stat va asigura 90% din finanţarea sistemului de asistenţă socială. Cea mai importantă măsură a fost schimbarea acestui mecanism de calcul, de la 60-40 anul trecut la 90-10 acum”, a mai explicat Dumitru Tudone.
Proiectul de buget a fost publicat săptămâna trecută pe site-ul instituţiei, spre dezbatere publică, şi anunţă cheltuieli totale de 619,8 milioane de lei. Ca să aveţi un termen de comparaţie, în 2020, conform ultimei rectificări aprobate, Consiliul Judeţean Prahova s-a bazat pe venituri de 468,5 milioane de lei şi a avut cheltuieli aprobate la valoare de 554,9 milioane, ceea ce înseamnă că a existat o diferenţă de puţin peste 86 de milioane provenită din excedent. Lista de investiţii pe 2020 a avut o valoare de 77,1 milioane de lei, din care 46,5 milioane de la bugetul propriu şi 30,6 milioane asigurate din excedent.
În proiectul pentru 2021, conducerea instituţiei propune un buget de funcţionare de aproximativ 321,2 milioane de lei şi unul de dezvoltare de 298,6 milioane. Acesta par uriaş în comparaţie cu alţi ani, însă depinde în foarte mare măsură de realizarea unor proiecte europene, fondurile aferente lor, aşteptate dela UE, fiind prinse în proiectul bugetuşui de venituri şi cheltuieli. Vorbim, printre altele, despre extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe şi a ambulatoriului de la Spitalul Judeţean, eficientizarea energetică a acestei unităţi medicale şi a Maternităţii, investiţii în regândirea centrelor sociale din subordinea DGASPC şi crearea unor complexe de locuinţe, modernizarea sistemelor de apă şi canalizare sau modernizarea drumurilor judeţene care leagă Prahova de Ialomiţa, respectiv Dâmboviţa.